Sprawozdanie z wyjazdu szkoleniowego do Wrocławia

W dniach 24-27.09.2008 odbył się wyjazd szkoleniowy do Wrocławia zorganizowany przez olsztyński SARP. Szkolenie zostało przeprowadzone dzięki firmie Sigma Kalon Deco Polska (Decoral). Grupa uczestników szkolenia liczyła 18 osób. Zaraz po wyjeździe z Olsztyna autokar został zatrzymany przez ?krokodylki?, co pokrzyżowało nam późniejsze plany zwiedzania Kalisza. Z niewielkim opóźnieniem dotarliśmy do pięknego miasta Wrocławia. Zaraz po zakwaterowaniu wyruszyliśmy do Rynku na kolację, gdzie mogliśmy skosztować dziczyzny. Na posiłek zaprosiła nas firma OWA DECOR oraz DECEUNINCK, które zaprezentowały nam swoje produkty. Tuż po kolacji bardziej rozrywkowa część ekipy udała się do klubu Lemoniada, gdzie impreza trwała do późnych godzin wieczornych.

Drugiego dnia pobytu, tuż po śniadaniu w hotelu, zostaliśmy dowiezieni do Akademii Technik Malarskich. Szkolenie obejmowało zarówno zajęcia z wiedzy na temat rodzajów farb, jak i struktury powierzchni ścian. Poznaliśmy informacje na temat składu farb, systemów malowania i przygotowywania powierzchni, jak również rozwiązywania problemów powłok elewacyjnych. Uzyskaliśmy też kilka wiadomości na temat betonu architektonicznego.

Po pierwszym dniu w Akademii mieliśmy możliwość poznania Wrocławia spacerując z ?nadprzewodnikiem?. Ten przesympatyczny pan wykazał się niesamowitą wiedzą historyczną oraz niezmożoną kondycją w przemierzaniu miejskich ulic i uliczek. Zwiedziliśmy między innymi Uniwersytet Wrocławski, w tym Aulę Leopoldinum, oraz Wieżę Matematyczną. Następnie spacerowaliśmy po Ostrowie Tumskim, Rynku i Starówce.

Wymęczeni przez wszechwiedzącego ?nadprzewodnika? udaliśmy się na kolację do restauracji w jednej ze starszych kamienic Rynku. Po posiłku (wciąż z przewodnikiem) poszliśmy do pubu ?Mleczarnia?, gdzie poza szerokim wachlarzem browarów można było zamówić gorące mleko z miodem.

Kolejny dzień to ponowna wizyta w ATM-ie. Tym razem wiedzę teoretyczną zupełniły praktyczne zajęcia, gdzie każdy z uczestników mógł samodzielnie wypróbować skomplikowane techniki dekoracyjne ścian. Na zakończenie zrobiliśmy sobie wspólne zdjęcie na tle Akademii. Po rzewnym pożegnaniu z zaprzyjaźnionymi szkoleniowcami spotkaliśmy się z panią Małgorzatą Chrabąszcz, wybitną wrocławską architekt, uhonorowaną wieloma nagrodami, m.in. I nagrodą Wojewody Wrocławskiego za charakter architektury wyrażony w projektach i realizacjach. Pani Małgorzata oprowadziła nas po swoich ostatnich realizacjach i podzieliła się z nami doświadczeniami przy projektowaniu.

Ostatniego dnia po wykwaterowaniu z hotelu pojechaliśmy zobaczyć Panoramę Racławicką. Pomysłodawcą Panoramy był znany lwowski malarz Jan Styka (1858-1925), który zaprosił do współpracy znakomitego batalistę Wojciecha Kossaka (1857-1942). Pomagali im: Ludwik Boller, Tadeusz Popiel, Zygmunt Rozwadowski, Teodor Axentowicz, Włodzimierz Tetmajer, Wincenty Wodzinowski i Michał Sozański.

Na zakończenie naszego pobytu we Wrocławiu spotkaliśmy się z architektem Zbigniewem Maćków. Tak jak wcześniej pani Małgorzata, oprowadził nas po swoich realizacjach. Zaczęliśmy od wydziału prawa Uniwersytetu Wrocławskiego. Na zakończenie zostaliśmy zaproszeni na kawę do jego pracowni, gdzie mogliśmy podziwiać makiety kolejnych koncepcji.

Powrót do Olsztyna z krótkim przystankiem w Kaliszu przebiegał bez zakłóceń w rytm grzechotek, marakasów i kastanietów. W tle dało się słyszeć chór podróżujących architektów.

autorki: Anna Krasnowska i Marta Szyszko

Galeria zdjęć z wyjazdu